Wat zijn 4 soorten urine-incontinentie?

Urine lekt wanneer u druk uitoefent op uw blaas door hoesten, niezen, lachen, sporten of iets zwaars optillen, Urge-incontinentie. Stressincontinentie treedt op wanneer activiteit of beweging ervoor zorgt dat u urine lekt.

Wat zijn 4 soorten urine-incontinentie?

Urine lekt wanneer u druk uitoefent op uw blaas door hoesten, niezen, lachen, sporten of iets zwaars optillen, Urge-incontinentie. Stressincontinentie treedt op wanneer activiteit of beweging ervoor zorgt dat u urine lekt. Acties zoals hoesten, lachen en niezen kunnen bijvoorbeeld druk uitoefenen op uw blaas, waardoor deze urine kan afgeven. Stressincontinentie kan ook optreden wanneer u lichamelijke activiteit uitvoert, zoals hardlopen, dansen, buigen, tillen of zelfs lopen.

Zwakke bekkenbodemspieren dragen doorgaans bij aan stressincontinentie. Dit zijn de spieren die de organen van uw bekken ondersteunen (baarmoeder, blaas en darm). Ook bekend als „urgentie-incontinentie”, overactieve blaas treedt op wanneer je een sterke drang hebt om te plassen, maar niet op tijd naar een toilet kunt. Dit wordt meestal veroorzaakt door problemen die verband houden met de zenuwen en spieren in uw blaas.

Endometriose treft 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zou je kunnen leven met endometriose? Lees meer over enkele van de meest voorkomende symptomen en wat u moet doen als u een van deze symptomen heeft. Als urine lekt als je springt, hoest of lacht, heb je mogelijk stressincontinentie. Elke fysieke inspanning die de buikdruk verhoogt, oefent ook druk uit op de blaas.

Het woord stress verwijst eigenlijk naar de fysieke belasting die gepaard gaat met lekkage. Hoewel het emotioneel verontrustend kan zijn, heeft de aandoening niets met emotie te maken. Vaak lekt er maar een kleine hoeveelheid urine uit. In ernstigere gevallen overwint de druk van een volle blaas het vermogen van het lichaam om in de urine vast te houden.

De lekkage treedt op, ook al trekken de blaasspieren niet samen en voelt u niet de drang om te plassen. Stressincontinentie treedt op wanneer de urethrale sluitspier, de bekkenbodemspieren of beide structuren verzwakt of beschadigd zijn en niet betrouwbaar in de urine kunnen worden vastgehouden. Stressincontinentie is verdeeld in twee subtypen. Bij urethrale hypermobiliteit verschuiven de blaas en urethra naar beneden wanneer de buikdruk stijgt, en er is geen hangmatachtige ondersteuning voor de urethra om tegen te worden samengedrukt om hem gesloten te houden.

Bij intrinsieke sfincterdeficiëntie verstoren problemen in de urinesfincter de volledige sluiting of laten de sluitspier onder druk openspringen. Veel deskundigen zijn van mening dat vrouwen die vaginaal zijn bevallen het meest waarschijnlijk stressincontinentie ontwikkelen, omdat de bevalling de bekkenbodemspieren en zenuwen heeft uitgerekt en mogelijk beschadigd. Over het algemeen geldt: hoe groter de baby, hoe langer de bevalling, hoe ouder de moeder en hoe groter het aantal geboorten, hoe groter de kans dat incontinentie het gevolg is. Leeftijd is ook een factor bij stress-incontinentie.

Naarmate een vrouw ouder wordt, verzwakken de spieren in haar bekkenbodem en urethra, en er is minder druk nodig om de urethra te openen en lekkage mogelijk te maken. Oestrogeen kan ook een rol spelen, hoewel het niet duidelijk is hoeveel. Veel vrouwen ervaren pas na de menopauze symptomen. Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak van stressincontinentie schade aan de urinesfincter die wordt opgelopen door prostaatchirurgie of een bekkenfractuur.

Longaandoeningen die frequent hoesten veroorzaken, zoals emfyseem en cystische fibrose, kunnen ook bijdragen aan stressincontinentie bij zowel mannen als vrouwen. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak voor een overactieve blaas, maar mensen hebben meer kans om het probleem te ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Vooral postmenopauzale vrouwen hebben de neiging om deze aandoening te ontwikkelen, misschien vanwege leeftijdsgebonden veranderingen in de blaaswand en spieren. Afro-Amerikaanse vrouwen met incontinentie hebben meer kans om symptomen van een overactieve blaas te melden dan stressincontinentie, terwijl het omgekeerde waar is bij blanke vrouwen.

Als u symptomen heeft van zowel een overactieve blaas als stressincontinentie, heeft u waarschijnlijk gemengde incontinentie, een combinatie van beide typen. De meeste vrouwen met incontinentie hebben zowel stress- als aandrang symptomen, een uitdagende situatie. Gemengde incontinentie komt ook voor bij mannen die prostaatverwijdering of een operatie hebben ondergaan voor een vergrote prostaat, en bij kwetsbare ouderen van beide geslachten. Als uw blaas nooit helemaal leeg raakt, kunt u urineverlies ervaren, met of zonder dat u de behoefte voelt om te gaan.

Overloopincontinentie treedt op wanneer iets blokkeert dat urine normaal uit de blaas stroomt, zoals in het geval van prostaatvergroting die de urethra gedeeltelijk afsluit. Het kan ook voorkomen bij zowel mannen als vrouwen als de blaasspier onderactief wordt (het tegenovergestelde van een overactieve blaas), zodat u geen drang voelt om te plassen. Uiteindelijk raakt de blaas overvol of opgezwollen, waardoor de urethra open wordt getrokken en urine kan lekken. De blaas kan ook op willekeurige momenten spasmen veroorzaken, waardoor lekkage ontstaat.

Deze aandoening houdt soms verband met diabetes of hart- en vaatziekten. Mannen krijgen veel vaker de diagnose overloopincontinentie dan vrouwen, omdat het vaak wordt veroorzaakt door prostaatgerelateerde aandoeningen. Naast vergrote prostaat zijn andere mogelijke oorzaken van urineverstopping tumoren, blaasstenen of littekenweefsel. Als een vrouw een ernstige verzakking van haar baarmoeder of blaas heeft (wat betekent dat het orgaan uit de juiste positie is gevallen), kan haar urethra geknikt raken als een gebogen tuinslang, waardoor de urinestroom wordt verstoord.

Zenuwbeschadiging (door verwondingen, bevalling, eerdere operaties of ziekten zoals diabetes, multiple sclerose of gordelroos) en veroudering voorkomen vaak dat de blaasspier normaal samentrekt. Medicijnen die samentrekking van de blaasspieren voorkomen of die u niet bewust maken van de drang om te plassen, kunnen ook leiden tot overloopincontinentie. De belangrijkste soorten urine-incontinentie zijn stress, drang, gemengd, overloop en functioneel. Reflexincontinentie is een ander type dat wordt veroorzaakt door een verwonding aan het ruggenmerg.

Ik hoor deze verhalen vaak van mijn patiënten. Ongeveer 13 miljoen Amerikanen ervaren urine-incontinentie of verlies van blaascontrole, en vrouwen hebben meer dan twee keer zoveel kans om het te hebben als mannen. Toch schamen veel vrouwen zich te beschaamd om hun arts over deze problemen te vertellen. Ze denken dat het slechts een deel van het verouderingsproces is.

Hoewel het waarschijnlijker is dat het gebeurt naarmate je ouder bent, kan het op elke leeftijd gebeuren. Maar je hoeft er geen last van te hebben. Vrouwen die met deze aandoening worden geconfronteerd, lekken urine terwijl ze stilzitten of liggen, zonder extra druk door hoesten of beweging. Behandeling voor dit type incontinentie is vergelijkbaar met het behandelen van stress-incontinentie.

Als u overloopincontinentie heeft, zullen we waarschijnlijk een pessarium voorschrijven (een siliconen of rubberen schijf die in de vagina wordt ingebracht om de blaas omhoog te houden) als onze eerste behandelingslijn. Als we vinden dat het pessarium niet effectief is, omvatten andere behandelingen chirurgische ingrepen of sacrale zenuwstimulatie, die onze aandrangincontinentiepatiënten ook effectief vinden. Zoals de naam al aangeeft, wordt gemengde incontinentie (een combinatie van een of meer soorten incontinentie) op verschillende manieren behandeld. Sommige van mijn patiënten vinden succes met aanpassing van levensstijl en hebben niets meer nodig.

Voor anderen is medicatie het enige dat werkt. De symptomen van gemengde incontinentie zijn onder meer lekken en een plotselinge, sterke drang om te plassen. Gemengde incontinentie is wanneer u meer dan één type incontinentie heeft. Meestal hebben mensen met gemengde incontinentie SUI en OAB.

Zwangerschap en bevalling kunnen de bekkenbodemspieren van een vrouw strekken en verzwakken. Andere dingen die kunnen leiden tot stressincontinentie zijn overgewicht of obesitas, neurologische aandoeningen, trauma aan de urethrale sluitspier, het nemen van bepaalde medicijnen of, bij mannen, het ondergaan van een prostaatoperatie. Aandoeningen zoals multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, diabetes en beroerte kunnen de zenuwen aantasten, wat leidt tot aandrangincontinentie. Blaasproblemen, zoals infecties en blaasstenen, en bepaalde medicijnen kunnen dit ook veroorzaken.

Als u uw blaas niet kunt legen, heeft u mogelijk overloopincontinentie. Dit betekent dat u urine kunt dribbelen. Dit betekent dat je twee soorten van de aandoening hebt. Veel vrouwen hebben zowel stress als aandrangincontinentie.

Gedragstherapieën, vaginale inserts, elektrische stimulatie en chirurgie zijn de vier behandelingsopties voor vrouwen met stressincontinentie. Het doel is om de bekkenbodem te rehabiliteren door de kracht en functie op te bouwen van de spieren die de blaas, urethra en andere organen in het bekkengebied ondersteunen. Als je een baby hebt gekregen, is de kans groot dat je is verteld Kegel-oefeningen te doen. Deze helpen de bekkenbodem na de bevalling te versterken.

Ze helpen ook bij het voorkomen van stress-incontinentie. Het beste van alles is dat je Kegels altijd en overal kunt doen. Het is belangrijk om een onderliggende ziekte of blokkering te identificeren die overloopincontinentie veroorzaakt en die te behandelen. Incontinentie wordt gecategoriseerd op basis van het soort probleem en, in mindere mate, door verschillen in symptomen.

Wat je misschien niet weet, is dat er verschillende soorten incontinentie zijn, elk met verschillende oorzaken. Crockett biedt de volgende informatie over de belangrijkste soorten urine-incontinentie, samen met details over de oorzaak ervan en hoe ze worden gediagnosticeerd en behandeld. .

Leave Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *